- Een opsteker voor D66: de partij krijgt er naar alle waarschijnlijkheid een zetel bij, en gaat naar tien zetels.
- Daar tegenover staat dat SP een zetel kwijtraakt en op vier zetels uitkomt.
- Bij de grote partijen verandert er niets: de PVV blijft de grootste.
- Lees ook: Rob Jetten (D66): ‘Ik vind het gevaarlijk dat Omtzigt een kabinet over rechts overweegt’.
D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.
De zetel winst voor D66 gaat ten koste van de SP. Die stond eerder op vijf zetels, maar moet waarschijnlijk genoegen nemen met vier Kamerleden.
Verder verandert er niets in de zetelverdeling. De PVV blijft de grootste partij met 37 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA (25), VVD (24) en Nieuw Sociaal Contract (20). BBB staat op 7 zetels en CDA op 5. Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP en DENK krijgen elk waarschijnlijk 3 zetels. Volt telt straks waarschijnlijk twee leden van de Tweede Kamer en JA21 een. 50PLUS en BIJ1 verliezen hun Kamerzetel vermoedelijk.
De eindstand is nog niet definitief, omdat in meerdere gemeenten nog hertellingen lopen, maar D66 heeft een redelijke voorsprong op de SP voor de laatste restzetel.
De Kiesraad stelt vrijdag de einduitslag van de verkiezingen vast, en daarmee de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer.
Plasterk begint met verkenning voor nieuw kabinet
Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).
Hoe de rest van de verkenning eruit zal zien, bekijkt Plasterk "van dag tot dag". Hij heeft alle beoogd fractievoorzitters uitgenodigd voor een gesprek. Stephan van Baarle (DENK) heeft die uitnodiging al afgewezen. Hij wil er niet aan meewerken "dat het initiatief in de verkenning ligt bij een extreemrechtse politieke beweging die de rechten van meer dan 1 miljoen Nederlandse moslims wil afpakken", zei hij eerder dinsdag.
Plasterk sprak dinsdag zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen. Daar kan de nieuwe Tweede Kamer dan over debatteren. Vervolgens gaat een informateur verder met het samenstellen van een kabinet.